Zimne, dające szybkie orzeźwienie napoje podawane w restauracji zwłaszcza latem cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem klientów. Przyrządzanie ich jest możliwe tylko wtedy, jeśli mamy pod ręką odpowiednią ilość lodu. Przygotowanie tego składnika w dużej ilości będzie możliwe tylko za sprawą specjalnego urządzania. Kruszarka do lodu w wielu restauracjach staje się podstawowym zakupem, bez którego wielu pracowników nie może wyobrazić sobie wykonywania swoich obowiązków dobrze. Bez tego sprzętu trudno byłoby pracownikom pokruszyć odpowiednią ilość lodu, a to uniemożliwiłoby przygotowanie napojów. Kruszarka do lodu przydaje się w każdym lokalu gastronomicznym, lód bowiem jest tym produktem, który pomaga szybko schłodzić wiele rzeczy, między innymi butelkę z alkoholem. Najwięcej korzyści dają elektryczne kruszarki, nie wymagają bowiem one użycia siły fizycznej pracownika i są łatwiejsze w obsłudzie.