Potoczne określenie "twarda woda" oznacza zawartość w cieczy węglanów i wodorowęglanów wapnia, magnezu, żelaza i manganu. Obecność tych związków jest szczególnie niekorzystna w określonych parametrach temperatury i ciśnienia. Konieczność ich usunięcia jest powodem, dla którego w wielu kotłowniach występują stacje zmiękczania wody.
Zmiękczanie wody
Z twardej wody, po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, wytrącają się osady mineralne. Osiadają one na elementach rur, w których płynie woda lub para. Pogarszają zdolność do wymiany ciepła, powodują również powstawanie korozji podosadowej. Z tego względu woda uzupełniająca obieg ciepłowniczy jest odpowiednio przygotowywana fizycznie i chemicznie. W tym celu stosuje się stacje zmiękczania wody, gdzie dozuje się odpowiednie substancje chemiczne. Dzięki temu obniża się twardość wody, a co za tym idzie - skłonność o osadzania się kamienia kotłowego. Ponieważ po zmiękczaniu wody pozostaje w niej dwutlenek węgla i tlen, kolejnym korkiem jest odgazowywanie wody kotłowej.